Търсят физични закони за холографската вселена

81513
Търсят физични закони за холографската вселена

Изследователи от университета в Саутхемптън направиха значителна крачка в голям проект, призван да разкрие тайните на строежа на нашата Вселена. Едно от най-значимите постижения в теоретичната физика в последно време е холографският принцип. Следвайки тази концепция, нашата Вселена може да е представена във вид на холограма и много учени работят над въпроса, как да формулират физични закони за тази холографска вселена.

Статията, публикувана в сп. Physical Review D от учени от университетите в Кеймбридж, Саутхемптън и Северния институт по теоретична физика в Швеция, описва връзката между отрицателно огънатото и плоското пространство-време. Особено внимание се отделя на ефекта, известен като „нестабилност на Грегъри-Лафлам”, при който някои типове черни дупки се разбиват на по-малки дупки – подобно на това как струя вода се разбива на отделни капки, когато се докосне с пръсти. Съществуването на този феномен преди е било показано в компютърни симулации и сега новата работа му дава по-дълбоко теоретично основание.

Пространство-времето обикновено се разбира като пространство, съществуващо в три измерения, и време, играещо ролята на четвърто измерение – и всичките заедно формират континуум – състояние, в което тези четири елемента не може да се отличат един от друг.

Двата модела на плоско и отрицателно пространство-време описват състояния, в което Вселената не се явява компактна и се разширява безкрайно във всички посоки. Гравитационните сили, създавани например от звездите, най-добре се описват от модела за плоското пространство-време. Отрицателно огънатото пространство-време описва Вселената, изпълнена с отрицателна вакуумна енергия.

Един от авторите на изследването – проф. Скендерис, разработил математически модел, който открил удивителни сходства между плоското и отрицателното пространство-време.

„От гледна точка на холографията, на фундаментално ниво Вселената има с едно измерение по-малко, отколкото ние възприемаме във всекидневния живот, и тя се управлява от закони, сходни със законите на електромагнетизма – обяснява проф. Скендерис. – Тази представа е подобна на обикновена холограма, където триизмерното изображение е закодирано в двуизмерна плоскост, от рода на холограмите на кредитните карти – но тук имаме работа с цяла Вселена, закодирана по този начин.”

„Нашето изследване продължава и ние се надяваме да намерим повече връзки между холографията, плоското и отрицателно огънатото пространство-време. Традиционните теории за устройството на Вселената индивидуално се стараят да описват нейната природа, но всяка е ограничена в някоя област. Крайната ни цел е да открием ново комплексно разбиране на Вселената”, заключава професорът.

Още интересни статии четете в megavselena.com

Невробиолозите започнаха да схващат какво имаме наум

Учени от университета на Западен Онтарио използваха методи за невровизуализация, за да прочетат човешките мисли през мозъчната активнос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com