Първите марсианци ще бъдат звезди на риалити

20963
Първите марсианци ще бъдат звезди на риалити

Американският милиардер Елън Мъск призна, че би искал да умре на Марс, но не като се разбие в неговата повърхност. Той мечтае за сигурни и достъпни апарати, които в един прекрасен ден ще пренесат земляните на Червената планета.

Най-интересното е, че Мъск има необходимата за тази задача технологична мощ. Миналата седмица неговата компания SpaceX направи изпитание на ракетата Grasshopper („Скакалец”) на рекордните 80 метра, където тя останала няколко секунди, а след това меко се спуснала върху хидравлични опори.

Това още не е полет в Космоса, но способността да се издигнеш във въздуха, да се приземиш и отново да излетиш е нещо от рода на научна фантастика, която сега вече е с една стъпка по-реална. В бъдеще от такива проекти ще се раждат кораби за междупланетни пътешествия, които ще могат да си позволят дори обикновените хора, да не говорим за по-малкото замърсяване на околната среда. Всички сегашни ракети са еднократни изделия, които се „разтварят” в Космоса веднага след като носеният от тях товар излезе на орбита.

Мъск не е сам в мечтата си. В края на февруари мултимилионерът Денис Тито обяви програмата Inspiration Mars, чиято цел е не по-късно от 2018 г. да изпрати съпружеска двойка на обиколка около Марс с помощта на технологиите на SpaceX. Търсят се мъж и жена, толкова неспособни да живеят един без друг, че да издържат очи в очи в затворено и доста ограничено пространство 501 дни.

И разбира се, който първи стъпи на Марс, ще стане звезда на телевизионно риалити. Проектът Mars One, който предполага изпращането на хора на Червената планета през 2023 г., вече си е осигурил бюджет от $6 млрд. благодарение на продажбата на телевизионни права, признава холандският предприемач Бас Лансдорп.

Ще кажете, че е глупост, но тази седмица Лансдорп, сериозен като никога, обяви, че разработването на скафандри и животоподдържащи системи ще се извършва от американската компания Paragon Space Development. Впрочем тя участва в програмата Inspiration Mars и си сътрудничи с НАСА.

Авторите на Mars One още не са сключили договор със SpaceX, но не крият, че се надяват на апаратите на тази компания, особено на модула Dragon, който през май миналата година за първи път отиде на МКС. Той беше без екипаж, но е планирана версия за спускане върху повърхността на планета. Нейният размер ще бъде увеличен от 3,6 метра до по-комфортните за хората 5.

Ако се вярва на плана, Mars One ще изпрати първия самотен товарен Dragon на Марс през 2016 г., за да провери неговата способност за самостоятелно спускане на повърхността на планетата. Марсоходи, които ще заминат през 2018 и 2021 г., ще бъдат изпратени с шест безпилотни капсули, за да може първите четирима „марсианци” да ги съединят в жилищен модул. И ако всичко се развива добре, през 2025-а към тях ще се присъединят още четирима смелчаци.

Това ще бъде еднопосочно пътешествие и на стъпилите там колонизатори им е съдено да прекарат остатъка от живота си под прицела на камерите. Подборът на екипажа започва тази година и първи на Марс ще стъпи този, който определят зрителите.

Вижте още интересни статии в megavselena.com

На Марс има 16 области, потенциално годни за живот

Учените стигнаха до извода, че на Марс има потенциал за появата и съществуването на живот. Експертите не изключват наличието на вода на...

Снимка: © Mars One

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com