Слънчевата буря разтърси земното магнитно поле

18710
Слънчевата буря разтърси земното магнитно поле
нямат данни за проблеми с електрическите системи

Слънчевата буря разтърси земното магнитно поле рано в петък, но специалистите казаха, че нямат данни за проблеми с електрическите системи, съобщи Асошиейтед прес. След като в четвъртък беше съобщено, че бурята отслабва, подновената активност на Слънцето доведе до предупреждения за промени в магнитното поле.

Вчера бурята беше с умерена сила, а рано в петък стана силна, каза Роб Стийнбърг от Центъра за космическа метеорология на НАСА в Боулдър, Колорадо. Подобни бури не са заплаха за хората, само за оборудването, напомнят учените. Значим ефект върху електрическите или технологични системи не е отчетен, освен двучасово изключване на високочестотните радио комуникации от Източна Африка до Източна Австралия. Късно в четвъртък е имало още едно изригване на Слънцето, подобно на това отпреди няколко дена. То е породило сегашната буря.

Най-силното за последните 5 години слънчево изригване не застрашава МКС

Най-силното през последните 5 години слънчево изригване, предизвикало магнитна буря на Земята, не представлява опасност за МКС и екипаж...

"Сега анализираме кога тя ще стигне до нас и колко силна ще бъде" - каза Стийнбърг. Центърът е получил съобщения за Северно сияние в Канада и в най-северната част на САЩ. Според някои експерти заплахата от слънчевата буря е преминала още в четвъртък сутринта, но според други ефектът й е продължил и в петък сутринта. Бурята, която започна с изригване във вторник вечерта, причини притеснения в сряда, защото се очакваше да е силна, с потенциал да изключи електрозахранването, да се намеси в GPS системата и да повреди спътници.

Прогнозите дори накараха някои авиолинии да променят маршрута на някои полети. Когато в крайна сметка бурята стигна до Земята, беше по-скоро бриз. Електрозахранването не пострада, нито GPS-системата или спътниците. Прогнозите могат да предвидят скоростта, с която се движи бурята, но не и ориентацията й север-юг. Този път тя е била северна, което е "доста леко". Южна ориентация би причинила повече щети и по-голямо Северно сияние.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com