Учени откриха нов човешки вид

39362
Учени откриха нов човешки вид

Учени, изследващи фосили от Северна Кения, откриха нов човешки вид, живял преди два милиона години.

Откритието означава, че поне три различни човешки вида са живели по едно и също време в Африка. Новото изследване, публикувано в сп. "Нейчър", потвърждава тезите, опровергаващи популярното схващане за линейна еволюция от ранни примати до съвременни хора.

Антрополози открили три човешки фосила, които са на между 1,78 и 1,95 милиона години. Те имат лице и две челюсти със зъби. Откритието потвърждава информацията, че череп, намерен през 1972 г., е на отделен човешки вид, известен като Хомо рудолфенсис. Черепът е подчертано различен от който и да било друг от онова време. Той има сравнително голям мозък и дълго плоско лице, предаде БГНЕС.

Но в продължение на 40 години черепът беше единственият екземпляр от това същество и следователно не беше възможно да се каже със сигурност дали индивидът е необичаен представител на човешкия вид или е член на нов вид.

Но с откриването на трите нови фосила учените могат по-сигурно да заявят, че Хомо рудолфенсис наистина е отделен вид човек, който съществувал преди около 2 милиона година заедно с други видове хора.

От дълго време се смяташе, че най-старият предшественик на човека е примитивен вид, живял преди 1,8 милиона години и наречен Хомо еректус. Представителите на този вид имали малки глави, издадени вежди и били изправени. Но преди 50 години учените откриха още по-стар и по-примитивен човешки вид, наречен Хомо хабилис, който може да е живял заедно с Хомо еректус. Сега изглежда, че Хомо рудолфенсис също е живял приблизително по тяхното време. Това навежда учените над мисълта, че много други видове хора може да са съществували по същото време.

Редактор: Калина Здравкова

Човекът е произлязъл от акулата

Учените откриха нова теория за произхода на човека, според която човеците са дошли от праисторическата акула, която е живяла на Земята ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com