СЗО: Съвременната медицина е обречена

39155
СЗО: Съвременната медицина е обречена

Светът се намира на прага на криза, предизвикана от устойчивостта на микробите към антибиотиците, заяви на конференция в Копенхаген шефката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен. Съобщението е на вестник The Telegraph, предаде БЛИЦ.
Човечеството сега има работа с такова равнище на антибиотикоустойчивост, че ситуацията може да означава „край на медицината, каквато я познаваме”. Ние навлизаме в „пост-антибиотиковата епоха” – подчертала Чен. Всеки разработен някога антибиотик във всеки момент може да стане безполезен.

Според Чен, лекарите се лишават от така наречените „антибиотици от първи ред”. В резултат предишните рутинни манипулации стават просто невъзможни. Това еднакво се отнася за лечението както на инфекции като туберкулоза и малария, така и на баналната хирургическа обработка на порязване.

В замяна на загубилите своята активност антибиотици се налага използване на все по-скъпи препарати, а курсовете за лечение стават все по-продължителни.

"Такива обикновени неща като ангината или раничка на коляното на детен отново стават смъртно опасни” – казала Чен. Смъртността на пациентите, инфектирани от антибиотикоустойчиви щамове на микроорганизми в някои страни, се увеличава с 50 процента. При това използването на малкоразпространени антибиотици не рядко налага хоспитализиране.

Условията за тази криза, според Маргарет Чен, са се формирали с десетилетия. Основните причини за нея е некоректното използване на антибактериални препарати, които се подбират неправилно, приемат се твърде често или прекалено продължително.

СЗО призовава правителствата на страните в света да подкрепят изследванията на антибиотикорезистентността. „Недостатъкът от средства в арсенала на лекарите изисква иновации” – се казва в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com