Хомосексуалността се предава по наследство

63926
Хомосексуалността се предава по наследство

Ново проучване твърди, че хомосексуалността се предава от майка на син и от баща на дъщеря. Това твърдение разкрива пъзела защо хомосексуализмът се забелязва в различните поколения в семейството. Учените твърдят, че става въпрос за епигенетична, а не генетична черта.

Има много изследвания по темата, като голяма част от тях са доказали, че хомосексуалността се наблюдава в различни поколения във фамилията, което кара голяма част от учените да смятат, че сексуалните предпочитания се предават по наследство. До момента не е открит ген на хомосексуалността.

Лондон предлага легализиране на гей-браковете

Британското правителство на консерваторите се произнесе в подкрепа на хомосексуалните бракове, но в проектозакона, който то възнамеря...

В проучване, публикувано наскоро в Quarterly Review of Biology, изследователи от американския Национален институт за математически и биологичен синтез стигат до извода, че хомосексуалността има епигенетична, а не генетична връзка.

Епигенетиката (част от генетиката, занимаваща се с наследствените промени в клетъчния фенотип) обяснява регулирането на генната експресия от т. нар. епи-маркери. Това е допълнителен слой информация, прикрепен към „гръбнака” на гените, който определя ефекта им върху нашето развитие. Образно казано: гените държат инструкциите, докато епи-маркерите определят как тези инструкции ще бъдат извършени . къде, кога и каква част от гена да се изрази по време на отделните етапи от нашето развитие.

Еки-маркерите обикновено са нови за всяко следващо поколение, но същото това изследване доказва, че понякога те се пренасят от едно поколение на друго и по този начин допринасят за приликите между роднини, които често се отдават на общия ген.

Уилям Райс, биолог от Университета на Калифорния и водещ автор в проучването твърди, че епи-маркерите могат да определят развитието на хомосексуалността в дете на хетеросексуални родители.

Жестоки наказания за гейовете в турската армия

Хомосексуализмът в турската армия ще бъде наказван най-сурово, съобщиха от военното ведомство на страната, предава онлайн изданието на...

Учените твърдят, че специфичните за двата пола епи-маркери, произведени в началния етап от развитието на плода, защитават всеки пол от значителна естествена вариация на тестостерон, която се проявява през по-късното развитието на плода. Наблюдават се обаче случаи, когато тази защита бива „пробита”.

Както казахме, епи-маркерите не се предават от поколение на поколение, но има и такива случаи. Когато това стане, прехвърлените от баща към дъщеря и от майка към син марки могат да причинят обратен ефект и да окажат влияние върху сексуалната ориентация.

„Прехвърлянето на полово противодействащи си епи-маркери между поколенията е най-правдоподобното еволюционно обяснение на феномена, наречен хомосексуалност,” твърди проф. Сергей Гарвилетс, съавторът на изследването и преподавател в Университета на Тенеси-Ноксвил.

Редактор: Надежда Иванова

Гей браковете наливат пари в американската икономика

Еднополовите бракове ще дадат тласък на икономиката със $166 млн. през следващите три години, сочи проучване на института “Уилямс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com