Франция принуди Уикипедия да свали статия под предлог "държавна тайна"

27945
Франция принуди Уикипедия да свали статия под предлог "държавна тайна"

Собственикът на може би най-популярната енциклопедия в Интернет Уикипедия, обвини френската служба за вътрешна сигурност DCRI в цензуриране и принуждаване на автор да изтегли статия, тъй като съдържала военни тайни. Статията, създадена през юли 2009 г., дава подробности за военния радар, разположен в Пю дьо Дом в централна Франция, пише БГНЕС.

Според "Уикимедия" на 14 март с нея се свързали от DCRI и казали, че статията в Уикипедия на френски език "съдържа класифицирана военна информация и публикуването на такава информация попада под ударите на френския наказателен кодекс". От DCRI поискаха отстраняване на цялата статия", пише на своята страница в интернет базираната в САЩ фондация.

От "Уикимедия" отказали да се подчинят на заповедта и поискали повече информация от френските власти. Такава така и не получили. След това – на 30 март, от DCRI се свързали с доброволен сътрудник на Уикипедия във Франция и "настояли той да използва административната си парола за незабавно отстраняване на статията", в противен случай щял да се сблъсква със сериозни и незабавни последствия", съобщават от Уикимедия. Което човекът и сторил в резултат на тези заплахи.

Според френското вътрешно министерство статията касаела "организацията на ядрения компонент от националната отбрана". "Уикимедия - Франция" съобщава още, че доброволният им сътрудник, който на практика нямал нищо общо със статията, бил заплашен с арест и възможно повдигане на обвинения срещу него. От френското вътрешно министерство отричат да са отправяли заплахи, а казват, че "просто информирали доброволеца за възможността от правни действия срещу него и Уикипедия - Франция".

Статията бързо била възстановена на страницата от доброволен сътрудник на Уикипедия от Швейцария. Фондацията с нестопанска цел "Уикимедия" изразява несъгласието си с "всякакви правителствени опити за сплашване на доброволни сътрудници" и добавя, че вероятно информацията е деликатна за националната сигурност. Но, доколкото няма непосредствена опасност, от фондацията поискали повече информация, за да вземат решение дали да отстранят някаква част от съдържанието. "Да действаме по друг начин би означавало да позволим на цензурата да бъде над свободата на словото", допълват от фондацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...