20 светлинни години ни делят от най-близките ни евентуални съседи във Вселената

34549
20 светлинни години ни делят от най-близките ни евентуални съседи във Вселената

В последно време астрономите са открили десетки планети, които се въртят около звезди, извън пределите на Слънчевата система. Според гл.н.с. към Държавния астрономически институт в Русия Сергей Попов, последната от откритите екзопланети е привлякла общото внимание с това, че се е оказала потенциално годна за живот. Освен това, това е една от най-близките до Земята планети от този тип - от нея ни делят „само" 20 светлинни години.

Разстоянието от планетата до нейната звезда позволява да се предположи, че там има вода и съответно, е възможно съществуването на някакви форми на живот, които да приличат на земните, предаде КРОСС. Но сега не това е основната задача пред учените - те искат да изяснят колко екзопланети съществуват и кои от тях най-много приличат на Земята по параметри и едва след това да започнат търсенето на живот на тях. Но има и един съществен проблем-дори разстоянието от 20 светлинни години съществено надвишават възможностите на съвременната космонавтика. Но пък откриването на приличащи на Земята планети, може да подтикне научния прогрес.

Откриха тъмна ивица на Слънцето

Астрономи съобщават, че на повърхността на Слънцето са открили необикновено явление - огромна тъмна област с понижена температура, коя...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com